18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Jedz, kochaj, żyj! – Wolfgang Puck

3 min read

wolfgang-Puck

Gotowania uczył się od swojej matki, a dziś jest jednym z najbogatszych kucharzy świata. Właściciel ponad 20 nagradzanych i wyróżnianych restauracji oraz ulubieniec amerykańskiego showbiznesu. Poznajcie Wolfganga Pucka.

Szef kuchni, restaurator i telewizyjna osobowość. Wolfgang Puck przyszedł na świat 8 lipca 1949 roku jako Wolfgang Johannes Topfschnig. Ojciec opuścił rodzinę jeszcze przed jego narodzinami. Wolfgang zaczął gotować u boku swojej matki, która była szefem kuchni w jednej z restauracji w austriackim mieście, w którym się urodził. To pod jej okiem, w wieku czternastu lat, zaczął formalny trening na kucharza.

Już jako początkujący kucharz pracował w najlepszych francuskich restauracjach takich jak Maxim’s Paris oraz L’Oustau de Baumanière. W wieku 24 lat opuścił Europę i wyjechał do USA. Dostał tam pracę w La Tour w Indianapolis. Po dwóch latach Puck przeniósł się do Los Angeles, gdzie został szefem kuchni i częściowym właścicielem restauracji Ma Maison.

SalmonPizza
Smoked Salmon Pizza

W 1982 roku otworzył własną restaurację Spago. Lokal szybko stał się okrętem flagowym Pucka. A wszystko za sprawą modnego wystroju, tętniącej życiem kuchni i oczywiście serwowanych tam potraw, m.in. house smoked salmon pizza, która jest popisowym daniem mistrza. Wolfgang i Spago w ciągu osiemnastu lat stali się kulinarnym fenomenem i zdobyli popularność w Zachodnim Hollywood. W 2005 roku otrzymał nagrodę James Beard Foundation, a w 2008 r. zostały mu przyznane dwie gwiazdki Michelin. Wolfgang Puck jest jedynym szefem kuchni, który dwa razy zdobył nagrodę Outstanding Chef of the Year.

Zachęcony sukcesem Spago otwierał kolejne restauracje, w których inspiracją dla potraw były smaki azjatyckie oraz kuchnia francuska. Tym samym odmienił amerykańską kuchnię. W kolejnych latach, wykorzystując swoją popularność, stworzył sieć restauracji na obszarze całych Stanów Zjednoczonych, m.in. w Chicago i Las Vegas. Restauracyjne imperium Wolfganga Pucka obejmuje Wolfgang Puck Fine Dining Group, Wolfgang Puck Catering oraz Wolfgang Puck Worldwide.

W 1983 roku Puck ożenił się z Barbarą Lazaroff, która była jego biznesową partnerką. Lazaroff odegrała ważną rolę w projektowaniu i wolfgang-puck-oscars-medium-newmodernizacji wnętrz restauracji Pucka na Zachodnim Wybrzeżu. Para jest zaangażowana w wiele przedsięwzięć filantropijnych oraz organizacji charytatywnych, w tym ich własną Fundację Wolfganga Pucka. Za swoją aktywność dobroczynną w 1994 roku otrzymali nagrodę Jamesa Bearda przyznawaną w ramach działań humanitarnych. W grudniu, po dwudziestu latach małżeństwa, para złożyła pozew o rozwód.

Z pasji do gotowania Wolfgang Puck wydał sześć książek kucharskich, m.in. „Live, Love, Eat”, czy „Modern French Cooking for the American Kitchen”. Ponadto Puck występuje w telewizyjnych programach kulinarnych. Był jurorem Top Chef’a oraz Hell’s Kitchen. Jest również regularnym gościem w programie „Good Morning America” w telewizji ABC. Za swój własny program telewizyjny „Wolfgang Puck” otrzymał nagrodę Emmy. Mistrz kuchni miał również okazje sprawdzić się w roli aktora. Wystąpił w filmach takich jak „Rodzinna rapsodia” oraz serialach: „Las Vegas” i „CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas”.

Wolfgang Puck od osiemnastu lat jest odpowiedzialny za menu na bankiecie po ceremonii rozdania Oscarów. Ulubieniec Amerykanów obecnie mieszka w Los Angeles razem z żoną Gelilą oraz czterema synami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − trzynaście =