Mazurek fit, czyli jak dbać o linię na Wielkanoc
2 min readŚwięta, święta… a po świętach miesiąc walki z nagromadzonym po wielkanocnych ciastach tłuszczykiem. Brzmi znajomo? Owszem! My jednak wiemy jak przygotować świąteczne słodkości, aby kalorie nie poszły w biodra. Panie i Panowie, przed Wami mazurek fit!
Składniki:
spód:
250g mąki orkiszowej
160g oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego lub 8 łyżek brązowego cukru
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem orzechowy:
200g gładkiego masła orzechowego
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
dekoracja:
10 suszonych moreli
płatki migdałowe
polewa czekoladowa (40g czekolady + 2 łyżeczki oleju roślinnego) lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Wykonanie:
spód:
1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojony olej kokosowy w postaci stałej i miksujemy mikserem ok 1 minuty aż powstanie kruszonka.
2. Dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Miksujemy dalej aż składniki się połączą w jednolitą kulę. W razie potrzeby skrapiać ciasto niewielką ilością zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 45 minut w lodówce.
3. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru rozwałkowujemy ciasto (jeśli się kruszy wystarczy chwilę je ogrzać w dłoniach, zlepiając je). Przenosimy na spód prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm), odklejamy górny papier, a brakujące miejsca doklejamy palcami. Brzegi formujemy w wałeczki.
4. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy.
krem orzechowy:
1. Masło orzechowe dokładnie mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na spodzie.
2. Dekorujemy morelami, płatkami migdałów i polewą czekoladową (roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju). Gotowego mazurka możemy schłodzić w lodówce albo podawać od razu.
Smacznego! 🙂