Masło Boga w szklance
2 min readDużo witaminy C, zieleni i „masła Boga” (tak nazywano kiedyś awokado) – taki koktajl proponujemy tym razem. Przygotujcie z nami napój, który nasyca, ulecza, pysznie smakuje i wygląda, a przy okazji – co ważne dla studentów – nie jest drogi.
Lista zakupów (4 duże szklanki):
-2 sztuki kiwi
-1 awokado
-maślanka lub jogurt naturalny (300 ml)
-miód lub syrop z mniszka lekarskiego
-mięta
-limonka
-cytryna
-pół szklanki wody
-opcjonalnie 6 kostek lodu
Za wszystkie składniki zapłaciłam 11 zł, co w przeliczeniu daje nam 2,75 zł za porcję.
Przygotowanie: Awokado przetnij, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ, włóż go do naczynia, w którym będziesz miksować. Dodaj tam pokrojone i obrane kiwi, sok z połowy cytryny i połowy limonki, wlej 2 łyżki syropu z mniszka, listki mięty, kostki lodu i zmiksuj. Po dokładnym rozdrobnieniu składników dolej jogurt/maślankę oraz pół szklanki wody. Ponownie zmiksuj. Koktajl podawaj od razu po zmiksowaniu (to ważne, bo później zacznie robić się gorzki) w wysokich szklankach, ozdobiony listkami mięty. Jeśli dolejesz mniej wody, możesz traktować go jako jogurt idealny do przyrządzenia z musli.
Dlaczego warto zmiksować sobie taki zielony cud? Awokado to duża dawka witaminy E, która neutralizuje wolne rodniki, jest źródłem przeciwutleniaczy, a jego tłusty na pozór miąższ ma podobno właściwości… odchudzające. Cytryna, limonka i kiwi to ogromna dawka witaminy C i E. Mięta doskonale działa m.in. na układ pokarmowy i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Samo zdrowie!